Tivoli indgangen ved Vesterbrogade fra år 1904. På billedet ses også ballonen Montebello.
Tivoli blev bygget på voldenes flade forterræn, på Vestervold nær Kalvebod Strand, hvorfra svenskerne natten til 11. februar 1659 forsøgte at storme København iført hvide kapper for ikke at kunne ses i sneen, igennem en åbning for vandforsyningen hvor Vandkunsten og Stormgade ligger i dag. Derfra gav den frosne voldgrav dem adgang til den belejrede by, der dog mødte dem med byger af sten, bjælker, kogende vand og brændende tjære. Ved daggry havde danskerne kun mistet 12 mand ialt, de angribende svenskere mistede 600 mand. Deres hvide kapper fik københavnerne til at sige, at det var godt, at svenskerne selv havde haft ligskjorterne med hjemmefra. Men selv om svenskerne måtte trække sig tilbage, fortsatte de belejringen af byen i endnu et halvt år til en dansk-hollandsk flåde kom til undsætning. Tivolisøen er en synlig rest af den gamle voldgrav. Det siges, at Tivolis grund endnu rummer skeletter af faldne svenskere fra dengang.
Fire svenskere nåede op på voldens brystværn, den forreste blev stukket ned af Claus Ahlefeldts partisan (et stikvåben der var meget brugt mellem år 1400 og 1700). Våbnet ligger bevaret på Nationalmuseet, mens Ahlefeldt i 1660 blev udnævnt til øverstkommanderende i Norge.
Grunden hvorpå Tivoli ligger, købte Tivoli af kommunen i 1992.
Da Tivoli åbnede første gang, hed det Tivoli og Vauxhall, opkaldt efter forlystelsesparkerne Jardin de Tivoli i Paris (der igen havde navnet fra Tivoli nær Rom) og Vauxhall Gardens i London. Allerede det samme år blev navnet ændret til Kjøbenhavns Sommer-Tivoli, hvilket var havens officielle navn frem til 2004, hvor navnet blev forkortet til blot Tivoli (ligesom selskabet bag haven ændrede navn fra Aktieselskabet Kjøbenhavns Sommer-Tivoli til Tivoli A/S).
Da Tivoli åbnede i 1843 var der kun to aktive forlystelser, en rutsjebane og en karrusel. Desuden tilbød Tivoli i 1843 musik, teater, mad og drikke, boder og et haveanlæg at promenere i.
Tivoli fik sine første radiobiler i 1926. Rutsjebanen i Tivoli er en af verdens ældste fungerende trærutsjebaner. Den blev bygget i 1914. Tivoli har også en af verdens højeste karruseller, Himmelskibet, der er 80 meter høj og blev indviet i 2006.
Den 15. august 1943 fejrede Tivoli 100-års fødselsdag og satte dermed besøgsrekorden for en eneste dag, nemlig da 112.802 mennesker gæstede haven.
Tivoli blev d. 25. juni 1944 bombet, ifølge den tysk kontrollerede presse af en dansk modstandsgruppe. Det var dog ikke tilfældet, da det var en tysk Schalburg-gruppe (terrorgruppe bestående af danske nazister) kaldet Peter-gruppen, der bombede Tivoli som hævn for en bombning af en dansk virksomhed, der fremstillede våben til tyskerne. De fleste københavnere vidste dog godt, at det var en Schalburg-gruppe som stod bag.
Efter bombningerne var Tivoli meget slemt beskadiget. Den oprindelige koncertsal brændte som følge af bombardementet, og dens efterfølger stod først færdig i 1956.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.